Marianne Schönbach Literary Agency is een van de grootste literair agentschappen van Nederland. Wij vertegenwoordigen een groeiend aantal Nederlandse en Vlaamse auteurs in binnen- en buitenland.

Wat is een literair agent?

Een literair agent is zowel talentenscout als agent voor schrijvers, specifiek voor hun literaire werken. In het buitenland is het gangbaar dat vrijwel iedere auteur een literair agent heeft, in Nederland is dit steeds meer in opkomst.

Een agent bemiddelt namens de auteur tussen auteur en uitgeverij. Als literair agentschap zijn wij constant op zoek naar interessante auteurs met een scherpe pen, een goed idee, een mooi verhaal of een bijzondere visie. Wij benaderen zelf mensen maar krijgen ook regelmatig manuscripten toegestuurd. Auteurs die met ons een samenwerking aangaan kunnen een groot deel van de zakelijke afhandeling met betrekking tot boeken aan ons afdragen.

Welke diensten biedt een literair agent aan?

De diensten van een literair agent zijn zeer divers: van inhoudelijk advies tot het zoeken naar een geschikte uitgever en het onderhandelen van een voorschot en de contractvoorwaarden. Met de toenemende digitalisering van de boekenmarkt zijn er diverse nieuwe exploitatiemodellen voor boeken ontstaan, die voor een leek buitengewoon ondoorzichtig kunnen zijn. Een agent is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kan de auteur te allen tijde adviseren.

Ook contractafhandeling, royaltyafdracht en betalingen worden door ons kantoor geregeld. Verder vertegenwoordigen wij onze auteurs in het buitenland via ons uitgebreide internationale netwerk; adviseren wij bij het exploiteren van film-, theater- en andere nevenrechten; bemiddelen we bij conflicten tussen uitgeefpartijen en adviseren wij over boekgerelateerde toekomstplannen. We houden voor onze auteurs het uitgeefproces nauwlettend in de gaten en sturen waar nodig bij.

Waarom kiezen voor een literair agent?

Auteurs met een agent vinden doorgaans gemakkelijker een uitgever dan auteurs zonder agent. De agent heeft een deel van het selectieproces uit handen genomen van de uitgever, en waarborgt daarmee een bepaald kwaliteitsniveau.

Onze jarenlange ervaring in het boekenvak stelt ons tevens in staat om voor onze auteurs de best mogelijke uitgeverij te vinden. Wij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het vak en kennen uitgevers en redacteuren persoonlijk. Onze kennis en ervaring stelt ons in staat om tijdig eventuele problemen te signaleren en waar nodig in te grijpen. Maar belangrijker nog: wij staan te allen tijde in dienst van de auteur en zijn er om deze van onafhankelijk advies te voorzien.